Loader
 

TURBULATOR – Generator of Turbulent Art Brut Practices

The project gathered “turbulent community” of collectives and artists that were already part of the same “family” that is meeting occasionally at the festivals all around Europe, but the project gave the fresh energy and the sense of community. Plans for future collaborations are thriving and new possibilities for cooperation are numerous.

TURBULATOR je grupna izložba sitoštamparskih kolektiva i pojedinaca okupljenih oko Turbulator mreže i istoimenog projekta, koji se ovom izložbom završava. Izložba će nastajati kao kolektivna postavka gostiju festivala Novo doba koji su tokom proteklih pet godina štampali zajedno na različitim lokacijama (Porto, Marsej, Vielsalm, Beograd i Skoplje). Kumulacijom materijala koji umetnici i kolektivi budu donosili sa sobom do 8. oktobra kada ćemo izložbu otvoriti za posetioce, a festival zatvoriti.
Učesnici TURBULATOR projekta:
La “S” Grand Atelier iz Belgije je organizacija sa iskustvom koja je specijalizovana za saradnju umetnika sa mentalnim invaliditetom, kao i njihovu saradnju sa savremenim umetnicima.
Le Dernier Cri je legendarni izdavač sito štampanih, ručno rađenih knjiga i grafika. Oni takođe organizuju festival pod nazivom Vendetta u Marseju gde se predstavlja međunarodna andergraund grafička scena, uz izložbe koje se često fokusiraju na popularnu i autsajdersku umetnost.
Oficina Arara je kolektiv iz Portugala koji je osnovao svoj sitoštamparski atelje i izložbeno mesto u Portu kako bi predstavili portugalsku, ali i međunarodnu andergraund scenu.
Novo doba festival je „konglomerat“ niza manjih neformalnih grupa iz Beograda koje su osnovale svoj kulturni centar „Matrijaršija“ kako bi postale žarište radikalne umetnosti, kao i mesto za produkciju i prezentaciju autsajderske umetnosti u Srbiji. Festival „Novo doba” je godišnji međunarodni susret anderground, marginalnih, autsajderskih i nesvrstanih umetničkih scena koji slavi haotične i nepredvidive umetničke prakse.

TURBULATOR will not help you learn screen printing, but it might make you think that screen printing life is a good kind of life 😉

“Turbulencije se dešavaju, određuje ih prisustvo kvantitativnih elemenata, ali su i dalje isključivo zbir slučajnih promenljivih. Mesec se sve više udaljava od Zemlje, dani traju sve duže, leto počinje na Antarktiku, leda je sve manje, a mi i dalje štampamo sito.”